BREEAM OUTSTANDING,
EEN PRIMEUR IN BELGIË

Quurne is het allereerste Belgische retailproject dat het internationaal instituut BREEAM beloont met hun hoogst mogelijke label ‘outstanding’. Daarmee mag Quurne zich meteen de Belgische pionier in 'duurzaam winkelen' noemen.  

De onafhankelijke experts van BREEAM nemen in hun analyse alle aangewende bouwmaterialen en technieken, verwarmings- en koelingssystemen en gebruik van duurzame energiebronnen op om zo de duurzaamheidsgraad van een gebouw te bepalen.

logo Quurne

Quurne, een duurzaam winkelgebouw

Quurne met de ‘q’ van ‘quality, maar ook van Quest for Property, de eigenaar en ontwikkelaar van de site, staat garant voor talrijke slimme duurzame ingrepen. Van start tot finish, van onder tot boven en van binnen tot buiten…

1 / Quurne verwelkomt Europees snellaad bedrijf Fastned

Interview met Francis Benoit
- Burgemeester Kuurne

2 / Interview Fastned

Tuur De Coninck
- Country manager Fastned

3 / Interview opening Quurne - Burgemeester

Francis Benoit
- Burgemeester Kuurne

4 / Interview Jumbo

Peter Isaac
- Directeur Jumbo België

5 / Interview Quest for Property

Bruno Janssens
- Managing Director Quest for Property

6 / Quurne Breeam Outstanding

Frederic Motte
- Director Business Center Real Estate Brussels ING

Van start tot finish

Quurne herbruikte het afvalmateriaal na afbraak van het vorige gebouw als bouwmateriaal. Bovendien werd Quurne zo geconstrueerd dat na decennialange duurzame exploitatie van het winkelcomplex het gebouw met minieme ingrepen hergebruikt kan worden voor andere functies… en een nieuw leven. Volledig volgens cradle-to-cradle principe.

Van onder tot boven

Quurne voorziet een bekken voor de recuperatie van 180.000 liter regenwater. Het dak is voorzien van een speciale dakbedekking met helderregenwatercertificaat wat uiteindelijk resulteert in heerlijk drinkwater. De waterdoorlaatbaarheid wordt gegarandeerd door infiltratieputten van 50,000 liter en het gebruik van klinkers en de aanplanting van hoogstammige inheemse bomen.

De zonnepanelen verstrekken dan weer 24/7 groene energie voor de koelkasten en diepvriesinstallaties van supermarkt Jumbo, waarvan de warmte-afgifte op haar beurt ook wordt gerecupereerd. De opgewekte groene energie voedt dan weer snellaadpalen. Quurne werd geselecteerd voor zowel de Belgische Benefic als de Europese CPT subsidie voor plaatsing van een snellaad infrastructuur op de site.

WIST JE DAT ...

 • Quurne deels gebouwd is met afvalmateriaal? Quurne herbruikte het afvalmateriaal na afbraak van het vorige gebouw als bouwmateriaal.

 • Wist je dat op de site van Quurne enkel inheemse planten en boomsoorten werden aangeplant? Zo werken we mee aan een betere biodiversiteit.

 • Wist je dat op de site van Quurne er drie insectenhotels zijn ingericht in samenwerking met Natuurpunt?

 • Wist je dat op de site van Quurne alle afsluitingen egel-vriendelijk zijn? Een prikkelende gedachte als het ware …

 • Quurne wel héél zuinig met energie is? Gezonde isolatie en een strategische invulling van de raampartijen beperken het verlies aan warmte en koeling tot een absoluut minimum.

  Van binnen tot buiten

  Quurne zet vol in op de duurzaamste isolatiemethoden om het verlies aan warmte en koeling tot een absoluut minimum te beperken. Wij garanderen ook de best mogelijke en hygiënisch geoptimaliseerde luchtcirculatie. Bovendien zorgt de inzet van speciale UV-C led lichttechnologie bij rolpaden en leuningen ervoor dan bacteriën geneutraliseerd worden; zodat de verspreiding van de pandemie binnen in het gebouw ook drastisch wordt aangepakt. 

  Waar Quurne binnen de meeste vooruitstrevende winkelervaring biedt, werd dezelfde filosofie in de landschappelijke inrichting van de directe omgeving doorgetrokken in samenwerking met ecoloog Jan Feryn. Getuige hiervan zijn onder andere de insectenhotels die in samenwerking met Natuurpunt in de groenzones zijn geplaatst om de lokale biodiversiteit te helpen ondersteunen; de aanplanting van uitsluitend inheemse planten en… egel-vriendelijke afsluitingen.

  Quurne, duurzaam winkelen

  In Quurne is alles voorzien om iedereen de meest comfortabele winkelervaring en grootst mogelijke toegankelijkheid te bieden. Verkeer van en naar de site is in nauw overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer helemaal uitgetekend zodat ieders veiligheid zoveel mogelijk wordt gegarandeerd. Op welke manier je je ook naar de site begeeft.

  Zwakke en sterke weggebruikers worden steeds mooi van elkaar gescheiden en parking voor alle mogelijke vervoersmiddelen is ruim voorzien. Ook via het openbaar vervoer is Quurne makkelijk te bereiken. Slim vervoer en verkeer is immers een integraal onderdeel van een duurzame winkelervaring.

  In samenwerking met:

  logo Quurne

  CONTACT

  hello@quurne.be

  Ringlaan 16 - 8520 Kuurne

  Quurne gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.